Update 26 april 2021:
Gisteren was de wandelpuzzeltocht in Zutphen! Er waren totaal 25 deelnemers. De opkomst was fantastisch! Ze hebben een kopje koffie/thee gedronken en heerlijk oranje tompouce gegeten, ja het is bijna Koningsdag. Er zijn drie verschillende tijden: 11.00 uur / 12.00 en 13.00 uur. De eerste groep van 11.00 uur bestaat uit 8 deelnemers: 3 groepen verdeeld. De tweede groep van 12.00 uur bestaat uit 13 deelnemers: 4 groepen verdeeld. De laatste groep van 13.00 uur bestaat uit 4 deelnemers in 2 groepen. Ze hebben echt leuk gehad. Ze vinden het heel interessant. We kijken terug op een mooie wandelpuzzeltocht in Zutphen. Voor herhaling vatbaar als het aan ons ligt en we hopen dat iedereen heeft genoten. Graag tot ziens op een van onze volgende activiteiten!
kijk voor de foto’s op de fotopagina van wandelsport.

Update 8 april 2021:
Zondag 25 april PUZZELWANDELTOCHT ZUTPHEN

Hou je van geschiedenis en hou je van puzzelen? Ga lekker naar buiten en ga in de omgeving van Zutphen te wandelen. Het afstand is 4 km. Je kunt kiezen uit één van de drie tijden: 11.00 uur, 12.00 uur en/of 13.00 uur.
Je kan met tweeën of met zijn vieren. Je kunt jouw vrienden of familie vragen of ze erg belangstelling voor het puzzelwandeltocht hebben.
Kosten: € 3,00 per persoon inclusief puzzelboekje en een kopje koffie of thee met een lekker koekje erbij.
Inschrijven is nog mogelijk tot en met donderdag 22 april. In verband met het puzzelboekje.
Zien we jou binnenkort in Zutphen? Meld je je aan bij wandelsport@lieversportiever.nl

update 2 september 2020:
de inschrijving voor de 6e nationale dovenwandeldag is geopend!Klik hier voor inschrijving 

update 6 juli 2020:

update 1 juli 2020:

Hallo allemaal,

Het is eindelijk weer tijd om te bewegen.
De wandelgroep van Liever Sportiever is bedoeld voor iedereen, zowel dames en heren.

Tentijde van Corona hanteren we een groepsgrootte van max. 10 personen.
Waarom maximaal 10 personen, omdat we de komende 2 zomermaanden, juli – augustus,  officieel gesloten zijn en dus het seizoen afgelopen is.

De volgende bekende regels zijn belangrijk:
– Kom alleen of kom met personen uit jouw huishouden
– Houd 1,5 meter afstand en volg ook de specifieke richtlijnen van het RIVM indien van toepassing.
– Blijf thuis als je 1 van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, benauwdheid, koorts.
– Was voorafgaand aan de wandeltocht je handen met zeep of desinfectans
– Schud geen handen. Vermijd lichamelijk contact en het aanraken van je gezicht (geen high five of knuffels)

Aankomende zondag 5 juli gaan we in Ermelo wandelen.
Kijk voor meer info op de bijgaande affice.  
Wil je ook mee wandelen?  

Geef je op via wandelsport@lieversportiever.nl,
dan krijg je het adres waar je moet verzamelen.

Let op: vol = vol

Met vriendelijke groet,
Jolanda de Leur

update 17 juni 2020:

update 7 oktober 2019:
verslag 5e Nationale Doven Wandeldag – ochtend


Gisteren was het perfecte wandelomstandigheden in dit mooie pad van Oldenallerpad gelopen. De wandelaars hebben genoten! Met verschillende afwisselend langs weilanden, akkers en boerderijen gelopen. De wandelaars hebben vele soorten paddenstoelen gezien. We zouden 8 km lopen, maar uiteindelijk hebben we totaal 6,5 km gelopen. We hebben het verlengde pad niet gelopen in verband met asfalt en soms op ook nog eens drukke wegen. Daarom hebben we de verkorte route gelopen. Een paar wandelaars houden door het bos wandelen. Kortom: geslaagde ochtend voor de eerste groep.

verslag 5e Nationale Doven Wandeldag – middag

Gistermiddag om 13.00 uur gingen we met een andere groep wandelen. Voor het afstand van 15 km lopen. Ook hebben we heel veel plezier met deze pad gelopen. Ook afwisselend pad met weilanden, akkerlandjes en bosgebiedjes. We hebben verschillende dieren zoals mara, koeien, gansen, schapen etc. gezien. Op sommige plaatsen hebben ze als doorgang 2 meter hoge palen dicht op elkaar geplaatst. Vermoedelijk om mountainbikers of paarden tegen te houden. Het is wel lastig voor iets dikkere mensen of als je een heuptasje draagt. Gelukkig kan je om de laatste paal heen lopen. Intussen tijd zouden we een pauze nemen. De vrijwilligers stonden al klaar. We kwamen op deze plek en we konden de vrijwilligers niet vinden, blijkbaar hebben ze een andere plek. Gelukkig was het snel opgelost. We moeten nog 10 minuten verder lopen, waar we de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. De wandelaars krijgen fruit, koek, snoep en/of drinken zoals frisdranken, koffie en thee. Daarna gingen we verder lopen tot bij het eindpunt bij Zoete Inval. We zouden totaal 15 km gelopen, maar uiteindelijk hebben we totaal 17,5 km gelopen. De wandelaars hebben heel erg genoten van het landschap.

 


update 1 augustus 2019:

Hallo,

Op zondag 15 september gaan we wandelen in Arnhem. We maken met een gids een wandeltocht door de stad van Arnhem.
We hebben een gids en een gebarentolk geregeld. De gids gaat het verhaal over de Slag om Arnhem vertellen.
In en rond Arnhem is nog altijd veel terug te vinden van de Slag om Arnhem.
De wandeling gaat langs bijzondere monumenten en indrukwekkende herdenkingsplaatsen.

De rondleiding begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur.
De kosten voor de rondleiding Slag om Arnhem: € 4,00 per persoon. (Leden van Liever Sportiever betalen 3 euro)

Uiteraard wordt deze rondleuring begeleid door een NMG-tolk.

Aanmelding voor deze wandeltocht is verplicht!!
Men kan tot 10 september aanmelden, er kunnen maximaal 20 mensen meelopen.

Na de wandeling gaan we naar een terrasje om bij te komen. Kom je ook in september?!

Vergeet je niet aan te melden per mail op:  wandelsport@lieversportiever.nl

Met vriendelijke groet,
Jolanda de Leur

update 22 mei 2019:

update 11 oktober 2018:

verslag 4e Nationale Doven Wandeldag 2018

De start is bij de parkeerplaats van de  “IJzertijdboerderij” in Lunteren. Deze route is voor 8 km. Langzaamaan komen de wandelaars binnen. Ze kregen een kopje koffie of thee met een lekker koek erbij. We kregen een berichtje dat twee wandelaars de weg niet kunnen vinden. We zijn bijna half uur bezig om ze te helpen om de goede weg te nemen.Uiteindelijk hebben ze de weg gevonden. Er zijn 6 mensen afgemeld wegens ziekte en andere omstandigheden. Sommige wandelaars hebben de route o.a. 8 km, 14 km en/of 22 km ingeschreven. In de ochtend waren we met totaal 21 wandelaars. We wandelden op de grens van bos, heide, boerenland. Het verraste ons, dat er veel mountainbikers ook op de dezelfde paden als wandelaars gebruiken. Het was heel vervelend voor de wandelaars en uiteraard ook voor de mountainbikers. Eerder heb ik gemaild om te vragen of er een andere evenementen zijn. Ze hebben mij aangegeven dat er een ander evenement is. Ze hebben  niet gezegd in welke evenement zijn. Maar goed.. het was heerlijk wandelweer en we genieten van de prachtige route door de bossen van Lunteren. De route is afwisselend met een pittige klim. Boven ligt een grote kei om het middelpunt van Nederland te markeren. Tijdens de pauze bij het restaurant De Goudsberg hadden we besproken dat we een verkorte route gaan lopen in verband met de tijden. De wandelaars vonden het goed dat we een verkorte route gaan lopen.
Bij de aankomst van het theehuis in Lunteren, waren de andere wandelaars al aanwezig. Ze wachtten op ons. Het was vervelend voor de organisatie dat uitgelopen was , maar gelukkig hebben de wandelaars genoten van het zonnetje. Het zonnetje laat zich steeds meer en meer zien. En ook prachtige tuin van het theehuis. Bij de pauze kregen ze een lunch (1 witte bolletje met ham, 1 bruine bolletje met kaas, 1 bolletje krentenbol, mandarijnen,  komkommer, gekookte ei, thee/koffie of frisdranken).
Wandelaar J. Snijders had  pompoenen van zijn werk meegenomen. Deze pompoenen zijn voor de wandelaars. Heel verrassend en heel erg leuk!

In de middag liepen de wandelaars mee. Totaal 22 wandelaars liepen mee naar de route van 14 km. Het zonnetje scheen nog steeds. Ik vind het altijd fijn als ik met-zonder-jas kan wandelen. Het leek wel in de zomer, ondanks is het herfstperiode. De vrijwilligers bleven nog bij het theehuis en ze gingen wat opruimen. Ze brengen de wandelaars naar het station Lunteren.

De wandelaars hebben geen haast en ze nemen de tijd. Hun wandeltempo is goed. Sommige wandelaars maken de foto’s van de omgeving Lunteren. Sommige hebben een mooie rode paddenstoel gezien. Ze moesten een foto maken. Erg leuk om hen te zien. Ik had met de vrijwilligers besproken waar ze het pauze kunnen houden. De vrijwilliger had ons gebeld dat deze weg afgesloten was, wegens evenement (hardlopen). Ik was wel pissig en ik baalde enorm voor mezelf en ook voor de wandelaars. Het mag de pret niet drukken. Gelukkig hadden de wandelaars genoten van het omgeving. Ze zijn veel te blij dat ze lekker wandelen.  En gelukkig.. eerder had ik gemaild naar de wandelaars dat ze zelf ook voldoende eten/drinken bij zich hebben. We namen een korte pauze zonder versnaperingen. Heel erg vervelend. De route is afwisselend: zand, hei, bos en weilanden. Een prachtige, afwisselend en goed aangegeven pad. Aan eind van de wandeling waren we bij ’t Schuurtje. Liever Sportiever bood van allerlei mogelijkheden als koffie, thee, frisdranken, snoep en koek.

Het was echt succesvolle 4e Nationale Doven Wandeldag 2018. Totale wandelaars zijn 30 aangemeld en 6 wandelaars zijn afgemeld. Ondanks alles hadden we genoten van het zonnetje en het wandelen.

Volgende jaar gaan we de 5e Nationale Doven Wandeldag op zaterdag 5 oktober 2019 organiseren.


Update 9 oktober 2018:


Afgelopen zaterdag, 6 oktober, vond de 4e editie plaats van de Nationale Doven Wandeldag. Dit was een super geslaagde dag, met leuke gezellige mensen, al wandelend in een hele mooie omgeving van Lunteren (Ede). De meeste foto’s staan inmiddels al online. Alle complimenten voor Jolanda de Leur die hier veel voorbereiding aan heeft gehad en deze dag helemaal top geleid heeft

Update 12 augustus 2018

4e Nationale Doven Wandeldag

Zaterdag 6 oktober 2018 in Ede

De 4e Nationale Doven Wandeldag wordt gehouden op zaterdag 6 oktober 2018.

In de ochtend gaan we wandelen langs het buitengebied van Ede. We gaan dan wandelen over boerenland, langs een oude wildwal en langs historische plekken van Ede.

In de middag gaan we wandelen langs door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen en stuwwallen van de westelijke Veluwe.

Men kan kiezen uit 3 afstanden:

A         =   8 km in de ochtend wandelen vanaf 10.30 uur
B          = 14 km in de middag wandelen vanaf 13.00 uur
C          = 22 km hele dag wandelen vanaf 10.30 uur in de ochtend en 13.00 uur in de middag

Het is voor iedereen, dus jong en oud, voor alle wandelaars.

Deelnemers krijgen voor vertrek koffie of thee en ook onderweg wordt op enkele punten koffie of thee aangeboden.

Deelname kost € 8,– per persoon (geen leden van Liever Sportiever).

Leden van Liever Sportiever zijn hoeven maar  € 3,00 per persoon te betalen.
Deelname is inclusief koffie/thee, cake, snoep, drinkpak, routebeschrijving en herinnering

Extra info omtrent de kosten:
Indien een deelnemer verhinderd is om  aan de 4e Nationale Doven Wandeldag deel te nemen, wordt het reeds betaalde inschrijfgeld uitsluitend gerestitueerd indien de afmelding voor 22 september ( 2 weken voor de startdatum) door de organisator ontvangen is.
Restitutie vindt plaats onder aftrek van € 2,50 administratiekosten.
Indien de afmelding na deze datum wordt ontvangen vindt geen restitutie plaats.

Aanmelden vóór 30 september 2018 voor de 4e Nationale Doven Wandeldag op zaterdag 6 oktober 2018.

Je kunt je inschrijven via de website van Liever Sportiever, kijk bij wandelsport /  inschrijven.  Je kunt ook mailen naar wandelsport@lieversportiever.nl

7 juni 2018

hallo allen, even ter informatie, in het weekend van 15, 16 en 17 juni organiseert Liever Sportiever een wandelweekend in Limburg.  Het is nu overbodig om informatie hierover te geven, want de aanmelding hiervoor is reeds al gesloten toen deze website online ging. Maar er zal wel een verslag volgen na dat weekend. 

10 oktober 2017

Verslag 3e Nationale dovenwandeldag (door Jolanda)

Ochtend:
In de ochtend waren er totaal 23 wandelaars gekomen (4 wandelaars afgemeld). We wandelen in landgoed Bornia door bos, heide en zandverstuivingen. De wandelaars wapperen hun handen en ze letten niet goed op de weg. De wandelaars hebben een eigen routebeschrijving. Ze volgen de leiding die de routebeschrijving leest. De eerste groep waren al snel en de tweede groep doen heel rustig aan. De tweede groep ontmoet de eerste groep, want de eerste groep had verkeerd gelopen. En de tweede groep ook. We beginnen opnieuw vanaf de route, daarna is het goed gegaan met de route lopen. Sommige mensen vinden het lastig om deze routebeschrijving te lezen. Het valt me op dat mannen liever de kaart tijdens het wandelen lezen, terwijl vrouwen liever een tekstuele routebeschrijving volgen. We weten dus even niet hoe de route nu precies loopt. Gelukkig zit er een kaartje bij de beschrijving zodat we wel ongeveer nagaan hoe we moeten lopen. Een wandelaar heeft de route via app gedownload zodat we de route tussen app en papier kunnen vergelijken. Het is echt leerzaam voor ons. Veel mensen hebben moeite met lezen of volgen. We hebben echt genoten in deze prachtige omgeving van Bornia. Na 5 km hebben we gelopen en we hadden pauze bij schaapskooi. De verzorgers (Jeroen en Rudy) waren aanwezig. Ze verzorgen koffie/thee en broodjes voor de wandelaars. Na 10 minuten vertrekken we weer verder. Bij finish kregen de wandelaars een tasje (herinnering en verrassing). We hadden totaal 13,8 km gelopen. Op de route stond 10 km, ondanks hebben we een klein stukje verkeerd gelopen. Prima ochtend voor de wandelaars.

Middag:
De tweede groep waren al om 12.15 á 12.30 uur aanwezig en ze moeten wachten op een andere wandelaars. We zouden om 13.00 uur vertrekken, maar die is uitgelopen. Rond 13.45 uur vertrekken we de tweede wandeling. Totaal 15 wandelaars ( 7 mensen afgemeld). De route is Mont Marmont. We wandelen in Noordhout en het landgoed Den Treek/Henschoten. De routebeschrijving was ook niet echt duidelijk . Tijdens de wandeling hebben we de routebeschrijving goed lezen en samen elkaar helpen. Dat is echt teamwork! Pauze bij Pyramide van Austerlitz. Het regent behoorlijk keihard. Een paar wandelaars willen terug naar het hotel vanwege slecht weer en afspraak. Een wandelaar had pijn en ze had een van de verzorgers gebeld of ze haar wilt ophalen. Een andere groep willen doorgaan met wandelen. We zijn met zevenen. Het regent nog steeds hard en we gaan verder met lopen. De routebeschrijving is wel goed en we vonden het vreemd dat het lange route is. Eigenlijk zouden we totaal 11 km lopen, terwijl hebben we totaal 14.9 km gelopen. Het was echt pittig en zwaar, vooral slecht weer. Ondanks hebben we echt genoten.

BLOEIEND ZIJPE WANDELTOCHT MEI 2017


Wat was het prachtig! Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou
vinden; een wandeling door polderlandschap is niet zo mijn ding. Ik hou
van bergen, bos en heide, maar dit was overweldigend. Al die bloemen,
al die kleuren en geuren. Dwars door de bollenvelden, over slootjes en bij
de tuinders achter op het erf. We hebben er van genoten!
We liepen de tocht met de wandelaars van Liever Sportiever.
We kozen ervoor om de 20 km te doen. Vanaf het dijkje hadden we zicht over bloemenvelden zover
als je maar kijken kon. Echt genieten!
De route was prachtig Geweldig dat we over het bollenland van de bollenkwekers mochten lopen.
We werden zelf getrakteerd op koffie en thee door een kwekersfamilie die fier op
hun bedrijf waren. Echt behulpzaam en ze genoten van alle aanloop.
Echt mooie route… Bij het inleveren van de stempelkaart was er niet de gebruikelijk medaille
of speld maar we werden verblijd met een zakje bloembollen.
Echt leuk!! Daarna gingen we naar het strandpaviljoen om met elkaar te babbelen
over de belevenis van Bloeiend Zijpe.

KLOMPENPAD TERBROEKSEPAD 2017

Op zondag 5 maart 2017 zijn we naar het klompenpad Terbroeksepad door het buitengebied van Zwarte Broek en Terschuur geweest, daarnaast lopen we ook een andere route van Appelpad. Dit jaar is het overwegend zeer drassig. Veel water op de weilanden en modderige paden in het bos. De tocht gaat langs boerderijen, over boerenerven, langs akkerland en door weilanden over wandelbrugjes en over stroken houtwal. Tijdens de onderweg zagen we “rusTpunt” dat het open was. Daar is koffie en thee en uiteraard toilet. Geweldig ruimte. Na dit modderpad komen we terecht op het Appelpad, een andere klompenpad. Een lange pad door weilanden. Verder ziet een wandelaar een bankje met lunchdoos. We dachten dat de wandelaar het lunchdoos vergeten mee te neemt. Het blijkt een doos te zijn, met een boekje voor opmerkingen en complimenten. Een lid van Liever Sportiever schrijft er ook iets in. We gaan weer verder als grasloper, van weiland naar weiland. Kortom, een prima wandeldag!