De geschiedenis van het dovenbasketbal trekt niet zo heel ver terug.
Het is bekend dat vroeger op dovenscholen vaak basketbal gespeeld werd, maar in competitie / toernooi verband?
Daar is niet veel over bekend of dat voor Nederland geld, voor het buitenland des te meer…
De opzet van het dovenbasketbal begon in september 2009, bijna 10 jaar geleden.
Jeroen Melissen had de vraag gesteld aan de dovensportbond of het mogelijk is iets op te zetten.
Hij had toen via diverse manieren een oproep geplaatst voor dove / slechthorende basketballers.
Het was meer om te zien of er wel belangstelling was hiervoor. In het begin was die er !! Meerendeel waren het basketballers die nog erg veel moesten leren, maar dat maakt niet uit.
Er waren ook spelers die al eerdere gebasketbald hebben, of in competitie verband of gewoon op school.
Met de steun van KNDSB (dmv zaalhuur te betalen) werden er in Ede trainingen georganiseerd. In het begin probeerde Jeroen dit in zijn eentje, later kreeg hij er hulp bij van zijn broer Hans. Het eerste toernooi was in januari 2010, we speelden toen onder de naam: het Nederlands Doventeam, we kregen toen tenues van de dovensportbond te leen (volleybal-shirts)… Het was een heel leerzaam toernooi.
Het was ook wel duidelijk dat we nog veel moesten leren… Al gauw kregen we via via beschikking over een topcoach: Rob van Essen, een voormalig basketbal-international, met een schat aan ervaring die hij helemaal vrijwillig met ons wilde delen. Samen met assistent Hans Melissen, leidde Rob de trainingen…
Het seizoen 2010-2011, was het eerste seizoen dat we onder Liever Sportiever vielen.
Er werd mee gedaan met diverse toernooien. De naam Deaf Jumpers werd toen gebruikt als team naam.
Officieel heten we: Liever Sportiever Deaf Jumpers, maar afgekort is dit : LS Deaf Jumpers.
Halverwege dit seizoen moest Hans helaas afhaken om mee te helpen met de trainingen, zijn plaatst werd toen af en toe overgenomen door een bekende van Rob van Essen, namelijk Elco Vilé.
Ook Elco is een vakbekwaam basketballer/coach. Net als Rob heeft ook Elco beschikking over een trainersdiploma A.
Altijd welkom natuurlijk die ervaring.
Het seizoen 2011-2012, was een seizoen om van te dromen, we kregen namelijk van onze sponsor Hegeman, complete basketbaltenues + tassen en 2 ballen!! We zijn er nog altijd super blij mee.
Wat ook hetzelfde seizoen erg bijzonder maakte was dat we meededen met een internationaal toernooi in Duitsland, dat vond in het weekend van pasen 2012, in de plaats Bielefeld.
Het was een weekend om nooit meer te vergeten!
Seizoen: 2012-2013: vallen de traininen volldig onder leiding van Elco Vilé. Rob van Essen heeft ivm te druk basketballeven als trainer/coach van de hoogste junioren van Nederland en dus heeft hij zich terug getrokken…. maar zal af en toe wel ten tonele verschijnen indien nodig.
We hadden ook een leuke periode (precieze periode is even niet bekend) met Miguel Brace, hij liep eerst stage als trainer/coach onder Elco, en deed dit met verve! Later nam hij het stokje over van Elco. Na Miguel heeft Milton Boldewijn ook een jaartje of 2? les gegeven. Vanaf het seizoen 2018-2019 is Ivan de Vries de verantwoordelijke persoon voor de basketbaltrainingen en had als coordinator het stokje over genomen van Jeroen.